Elő a halászhálókkal!

Az Augustusi Béke Oltárának növényazonosítója után új vizekre evezünk: ezúttal irány a pompeii Táncoló Faun házának lakomázóhelyisége, ahonnan egy tengeri állatokat ábrázoló mozaik került elő. A fekete háttér előtt kirajzolódó gazdag élővilág nem mitikus lényeket, hanem máig azonosítható halfajokat ábrázol. Mielőtt elmerülnénk az uszonyosok megismerésében, nézzük meg, hogyan is halásztak a Kr. u. 1. század elején a Nápolyi-öböl partján élők!

Pompeii és Herculaneum területéről rengeteg különböző méretű horog került elő az ásatások során, ami jelzi, hogy intenzív halászati tevékenység folyt a térségben.

Ugyancsak erre utal a lakóházakból előkerült töméntelen halszálka és -csontmennyiség. A magas szinten tökéletesített technikákról egy különleges lelet is tanúskodik: egy Herculaneumban talált fonott kosár röntgensugarakkal való átvilágítása során láthatóvá vált a kosárba tett gondosan feltekert halászháló, a hozzá tartozó kötéllel és sok-sok eltérű nagyságú horoggal (a herculaneumi hajóleletről és halászati eszközökről ITT látható bővebb képválogatás). A háló és a különböző méretű horgok jelzik, hogy a területen tudatosan és szelektív módon folyt a halászat. 
Hogy mely halfajták voltak a célpontok? Erre a pompeii mozaik jelenetét böngészve kaphatunk választ.

Ha pedig magasabb szintre emelnéd a játékot, próbálj meg kitalálni néhányat az előző kihívásban megismert halfajok nevei közül!

Borítókép: Halakat ábrázoló falfestmény a pompeii Ephébos házából (fotó: Szikora Patricia)

A bejegyzésben szereplő képek: 
1. Részlet a pompeii Táncoló Faun házából (fotó: Szikora Patricia)
2. Tengeri állatokat ábrázoló mozaik a pompeii Táncoló Faun házából (Kr. e. 100 körül) © Museo Archeologico Nazionale di Napoli, 120177. (forrás: Flickr)
3. A herculaneumi halászlelet © Parco Archeologico di Ercolano (fotó: Tóth Noémi)

Szólj hozzá!