Kartográfiai kalandjaink

Immár harmadszor érkeztünk el az eredményhirdetéshez a Palladion Műhely és a Pécsi Tudományegyetem Klasszika-filológia Tanszéke által szervezett Pannon Versenyjátékokon. Versenyzőink idén is keresztül-kasul bejárták az ókori Mediterráneum tér/képét: Egyiptomtól Föníciáig és Athéntól Rómán át a Fekete-tengerig azt vizsgáltuk meg, hogyan látták, fedezték fel, írták le és ábrázolták az ókoriak a körülöttük lévő világot.

A kétfordulós HyperQuest kultúrtörténeti kvízen, az Aenigmata Latina fordítási versenyen, valamint a Kheirón Küldetés háromfordulós csapatversenyén a 2023/2024-es tanévben már több mint 2000 diák tartott velünk. A legjobb helyezésekért idén is minden versenykategóriában hősies küzdelem folyt, a győzteseknek szívből gratulálunk! Őszintén reméljük, hogy versenyeink vonzerejét nemcsak az oklevelek és jutalmak jelentik (amelyekkel persze már most nagyon készülünk a májusi díjátadóra), hanem a részvétellel is mindenki nyer: sok új ismeretet, tapasztalatot és rengeteg közös élményt.

Számunkra mindig a Kheirón Küldetés kreatív alkotásainak zsűrizése jelenti az egyes fordulók, illetve a verseny fénypontját: köszönjük, hogy az idei tanév során az egyiptomi Venamon szemével nézhettünk ki (és be) a bübloszi fejedelem kaputornyának ablakán…

… hogy még a szenzációs lelet publikálása előtt beleolvashattunk Pheidiasznak az Akropolisz porával lepett feljegyzéseibe…

… pihenésképpen pedig sétálhattunk egyet az ifjabb Plinius vidéki nyaralójának kertjében.

Az idei versenyt lezáró pályamunka egy rövid videó elkészítése volt, amelyben a csapatok egy-egy ókori karakter (alexandriai Ízisz-papnő, athéni olívatermelő, kis-ázsiai kőfaragó) bőrébe bújva mutatták be szaktudásukat, illetve portékáikat. Minket megvettek! 🙂

Novem spartani

Poszeidón gyermeke

C-Zárok

Pannon ember

Olümposzi zsiványok

Spártai elit

A Pannon Versenyjátékok ünnepélyes díjátadójára idén május 11-én Pécsen kerül sor, az eredménylistákat addig is az egyes versenykategóriák oldalain lehet böngészni – minden diáknak, felkészítő tanárnak és segítő szülőnek gratulálunk, és reméljük, jövőre újra találkozunk!

A Kheirón Küldetés legjobb kreatív alkotásaiból már most elérhető egy válogatás, élőben pedig a pécsi díjátadón, majd május 21-től a budapesti Kesztyűgyár Galériában lehet megtekinteni őket. Mindenkit szeretettel várunk, részletek hamarosan!


A Pannon Versenyjátékok idei stábját Tóth Noémi, Szikora Patricia, Endreffy Kata, Nagy Árpád Miklós, Árvai Mirtill és Martos Dorottya (Palladion Műhely), valamint Kulin Veronika, Kárpáti András és Bélyácz Katalin (Pécsi Tudományegyetem) alkotta, a verseny az NKA támogatásával valósul meg.

Köszönjük, ha támogatásotokkal hozzájárultok a verseny fennmaradásához: a Palladion Műhely munkáját közvetlen adományozással, illetve a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segíthetitek.

Borítókép: Sebastian Münster illusztrációja Ptolemaios Geographia című művéhez, 1588. Forrás: Wikimedia.

Hozzászólás a “Kartográfiai kalandjaink” bejegyzéshez

  1. Elámultam a Kheiron Küldetés kreatív alkotásain. Menyi tárgyi tudás, fantázia és kézügyesség! Köszöntöm szeretettel a versenyzőket és
    csodálattal mindazokat, akik a Palladion alkotó tanárain túl, ott a
    tanuló és versenyző alkotók között segítenek a munkák létrejöttében.
    Legyetek mindig ilyenek mind abban, amit tanultok, és abban is amit majd munkaként végeztek. Leljétek benne örömötöket
    Köszönettel, Mária

Szólj hozzá!