Küldetés teljesítve

2021 őszén a Palladion Műhely és a Pécsi Tudományegyetem Klasszika-filológia tanszéke közösen hirdetett tanulmányi versenyt általános és középiskolai diákok számára Pannon Versenyjátékok címmel. A versenyzők három kategóriában mérhették össze tudásukat: a kétfordulós Aenigmata Latina fordítási versenyen és a HyperQuest kultúrtörténeti kvízen, valamint a Kheirón Küldetés háromfordulós csapatversenyén, amelyet kreatív pályamunka – egy ókori időkapszula – elkészítése zárt le.

A 2021/2022-es Pannon Versenyjátékokon 87 magyarországi és határontúli településről összesen 1965 versenyző indult el. A Kheirón Küldetés három online fordulóját a 200 induló csapat közül 124 teljesítette, 95 csapattól pedig a kreatív pályamunkát is megkaptuk.
A számmisztikán túl: bízunk benne, hogy a Nílustól az Olümposzon át egészen Pompeiig megtett út legalább annyi izgalmas, örömteli és maradandó pillanatot jelentett versenyzőink számára, mint nekünk az online fordulók megtervezése, kidolgozása és kiértékelése. Mi is köszönjük a megszámlálhatatlan élményt az orbis terrarum minden pontjáról!

A Kheirón Küldetés méltó zárásaként a poszterek formájában elkészített időkapszulákat többtagú – és többgenerációs – zsűri értékelte: Figler Krisztina, Nagy Árpád Miklós, Szikora Patricia, Zöldi-Birkás Éva, Dalos Léna és Nánási Franciska. A versenyfeladatok megírása és előkészítése, a beküldött megoldások javítása, valamint az egyes fordulók lebonyolítása a Palladion Műhely részéről Tóth Noémi, Endreffy Kata, Szikora Patricia és Figler Krisztina, a Pécsi Tudományegyetemről Kárpáti András és Kulin Veronika munkája.

A Pannon Versenyjátékok ünnepélyes díjátadójára május 21-én, a Magyar Ókortudományi Konferencia záródélutánján kerül sor Pécsen, júniusban pedig a budapesti Kesztyűgyár Galériában mutatjuk be az elkészült pályaműveket. Ezalatt a Palladion Műhely egyéni támogatói, valamint a verseny főszponzora, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. jóvoltából beszerezzük a jutalmakat, és előkészítjük a Kheirón Küldetés két győztes csapatának budapesti vendéglátását. A díjazottak nevét az egyes versenykategóriák oldalain lehet végigböngészni, a Kheirón Küldetésre érkezett legjobb pályaművekből alább közlünk válogatást (az összes plakát pedig ITT tekinthető meg).

Minden versenyzőnek gratulálunk, és reméljük, jövőre újra találkozunk!

Szólj hozzá!