Színesedő Palladion-paletta

Mi újság a tudományban?

Bejegyzésünk mottója önironikusan utal egy történetre, amelyet főleg Theodor Mommsennel, a Nobel-díjas ókortudóssal (1817–1903) kapcsolatban mesélnek. Eszerint egyszer meg kellett mutatnia Róma romjait a Berlinből odalátogató császárnak. Amikor megkezdődött a vezetés, az uralkodó odafordult hozzá: „Na, tanár úr, mi újság a tudományban?” Mire a válasz: „A régit már mind tudja, felség?”

A fentiek jegyében nyitjuk nagyobbra a Palladion kapuit: Polikróm címmel holnaptól új rovattal bővül a repertoár.

Az itt megjelenő írások célja, hogy gazdag árnyalatokkal mutassák meg az ókor sokszínűségét, többrétegűségét. Az ókor ugyanis nem letisztult, érinthetetlen márványtömb, megközelítésének lehetőségei a jelenből és a jövőből folyton bővülnek. Új leletek, új felismerések olykor alapjában változtatják meg a múltról való tudásunkat. És legalább ilyen fontos: minden nemzedéknek saját viszonyba kell lépnie a klasszikus hagyománnyal. Hiszen az ókortudomány, vagy az ókor iránti őszinte érdeklődés valójában folyamatos párbeszéd a múlttal.

A polikróm jelző ugyanakkor a rovatban közölt írások műfaji sokszínűségét is tükrözi. A kiállítás- és könyvajánlóktól az adatbáziskritikán és egy-egy műtárgy bemutatásán át a filológiai kommentárokig különböző területekről várjuk azokat a tudományos igényű elemzéseket, amelyek a fent megfogalmazott szellemiségben kapcsolódnak ókori vonatkozású témájukhoz – „sokszínű” lehet egy új nézőpontból vizsgált tárgy vagy szöveg, ahogyan egy jó meglátásokból építkező vélemény is. A beérkező írásokat az info@palladion.hu címre várjuk, a szöveg- és képanyag gondozását a Palladion szerkesztői végzik.

A Palladion Műhely alapítása óta eltelt másfél évben rengeteg tapasztalatot szereztünk, és még több boldog pillanatot éltünk át. Kitartóan folytatjuk a megkezdett munkát, ugyanakkor lelkesen vágunk bele új projektekbe, legyen szó tudományos, tudománynépszerűsítő és/vagy diákoknak szóló programokról – az egyes feladatokban továbbra is ugyanazon hivatás egyformán értékes összetevőit látjuk. Idén is megrendezzük a Palladion Versenyjátékokat, hamarosan indul a Graeco-Aegyptiaca következő szemesztere, és továbbra is jellegzetes hangunkon szólalnak meg a Látogatási idő nélkül, a Kheirón Klub és a Tekhné bővülő tartalmai.

Mindez lehetetlen lenne a Palladion olvasói nélkül. Nagyon köszönjük a sok-sok figyelmet, biztatást és szeretetet, amit visszajelzésként kapunk, és amiből folyamatosan meríteni tudunk. Elkötelezett munkánk folytatásához, a tanulmányi versenyek résztvevőinek jutalmazásához és további programjaink megvalósításához viszont anyagi támogatásotokra is szükségünk van.

Az eddigi és újonnan érkező támogatásotokat egy Palladion Műhely” feliratos vászontáskával háláljuk meg. A Gorgó-fejes kibiszisz* prototípusával, amely a tavalyi Pannon Versenyjátékok győzteseinek készült, meglepetten találkoztunk össze „civilben” az utcán vagy éppen egy koncerten: úgy tűnik, sikert aratott! A rövid vakáció alatt mi is sokszínű (!) környezetben kaptuk lencsevégre alapdarabjainkat:


* Perszeusz tarisznyájának görög neve, amelyben a levágott Medusza-fejet vitte magával. A táskán szereplő Gorgó-fő: athéni feketealakos állvány, Kr. e. 570 körül © The Metropolitan Museum of Art / Public Domain.

A borítóképen: boscoreale-i falfestmény P. Fannius Synistor villájának cubiculumából, Kr. e. 50–40 © The Metropolitan Museum of Art / Public Domain. A freskó a Metropolitan Museum témába vágó időszaki kiállításán is szerepel: Chroma: Ancient Sculpture in Color (2022. július – 2023. március).

Szólj hozzá!