mitikus állatok és megfigyelésük

Az elkészült pályamunkák galériáját az oldal alján találjátok!

→ 5–7. évfolyam
→ 8–10. évfolyam

Kedves Versenyzők!

A Kheirón Küldetés online fordulóinak teljesítése után most a pályamunka elkészítése vár rátok!
Képzeletbeli utazásra hívunk benneteket, és arra kérünk, hogy az út legemlékezetesebb pillanatait: az ókor mitikus állataival való találkozásotokat egy kézzel készített albumban – scrapbookban – örökítsétek meg! 
Az alábbiakban minden fontos információt
összegyűjtöttünk nektek a feladat elkészítéséhez!

Olvassátok el figyelmesen a tudnivalókat!

MI A SCRAPBOOK?

A scrapbook színes, egyedi készítésű album, amelybe feljegyzéseket, matricákat, képeket, rajzokat, szárított növényeket, újságkivágásokat, kisebb tárgyakat – egyszóval bármit – el lehet helyezni, az oldalakat pedig különféle interaktív elemekkel (borítékok, zsebek, könyvjelzők, lapozható minialbumok, kihajtható fülek, stb.) lehet izgalmasabbá tenni. Bármilyen technikát kitalálhattok, a kreativitásotoknak semmilyen határt nem szabunk! 🙂


HOGYAN KÉSZÜL?

Nézzétek meg az alábbi videót, amely lépésről lépésre bemutatja az album elkészítését…

… és lapozzátok végig a képgyűjteményt: innen szintén meríthettek ötleteket, de nagyon örülünk a saját, egyedi megoldásaitoknak is!

MERRE JÁRUNK?

Utazásunk a mai világból az antik Mediterráneumba, azaz a Földközi-tenger vidékére vezet. Amikor elértek az ókor híres tájaira, lépjetek át a képzelet birodalmába, és számoljatok be róla, milyen mitikus állatokkal találkoztatok!
Az útvonal – és kalandjaitok – kialakításához megadunk néhány támpontot. Ezeknek a mondatoknak mindenképpen szerepelniük kell majd az album valamelyik oldalán – szőjétek őket bele a történetetekbe.

Az album középpontjában három különleges ókori lény leírása álljon! Elfelejtették, milyen lényekkel találkoztunk a három forduló során? Gyűjtsétek ki a nevüket az alábbi szókeresőből, majd válasszatok ki közülük hármat. Képzeljétek el és örökítsétek meg a velük való találkozást: hol láttátok őket, hogy néztek ki, mit tudtatok meg róluk? Távolból figyeltétek meg őket vagy szóba is elegyedtetek velük, esetleg valami úti emléket is kaptatok tőlük?

TIPPEK ÉS TUDNIVALÓK

A FELADAT: Készítsetek scrapbookot, amely képzelt útibeszámoló formájában mutat be hármat a verseny során megismert mitikus lények közül!

Ha van kedvetek, felkutathattok olyan szerzeteket is, amelyek nem szerepeltek a feladatsorokban, de előfordulnak az egyiptomi, görög vagy római mitológiában.
Fontos! Ne másoljátok ki szó szerint a fordulókban szereplő mondatainkat (vagy a Wikipedia szövegeit 😉 ), hiszen a ti alkotásaitokra és leírásotokra vagyunk kíváncsiak. Ugyanakkor ügyeljetek arra, hogy ne a saját fantáziátok szülte lényeket mutassatok be, hanem valóban a megismert ókori kultúrákhoz tartozó teremtményeket.

TECHNIKAI MEGKÖTÉSEK

♦ Az album mérete maximum 25 x 25 cm legyen, és a borítón kívül legalább három lapot, azaz hat oldalt tartalmazzon. Ügyeljetek rá, hogy a könyv könnyen lapozható legyen.

♦ Ne készen vett scrapbookot használjatok, hanem magatok készítsétek el az albumot és lehetőség szerint a kiegészítőket is. 

♦ Oldalpáronként egy mitikus lényt mutassatok be: gyűjtsetek össze róluk minél több információt, rajzoljatok, keressetek róluk ábrázolásokat és történeteket!

♦ Az album borítójára írjátok fel a címet (Mitikus állatok és megfigyelésük), valamint a csapatotok nevét. A könyv belső borítóján szerepeljen az alkotók, az iskolátok és a felkészítő tanárotok neve.

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A pályaműre az egyes fordulókhoz hasonlóan 80 pontot lehet kapni.

20 ponttal értékeljük az album egészét, illetve 20–20 pontot ér mindhárom mitikus állat bemutatása. A részpontszámok az utóbbi esetben két szempont szerint adódnak össze:

    • tartalom – 10 pont (ókori mítoszokkal összeegyeztethető történet; a kiinduló mondatokat tartalmazó, ötletes, részletgazdag beszámoló; megfogalmazás stílusa)
    • kreativitás és technikai kivitelezés – 10 pont (interaktív és grafikai elemek ötletessége és a technikai megvalósítás minősége)

A PÁLYAMŰVEK BEKÜLDÉSE

A kész albumot (csapatonként csak egy darabot!) a következő címre küldjétek el nekünk:

Palladion Műhely
Budapest, 23. posta
Török utca 2.
1277
POSTÁN MARADÓ

A csomag postázásakor megadandó telefonszám: 30-5885232. Az albumok személyes átadására előre egyeztetett időpontban Budapest 2. kerületében van lehetőség. Amennyiben a pályaműveket személyesen adnátok át, írjatok a pecs.hyperion@gmail.com címre vagy keressetek minket a fenti telefonszámon.

A pályamű postára adásának határideje: 2023. március 03. Ha betegség vagy más súlyos akadály miatt nem készültök el határidőre, írjatok nekünk!

Eredményhirdetés 2023. március 31-én, a legjobb alkotásokból május első heteiben kiállítást rendezünk a budapesti Kesztyűgyár Galériában.

JÓ MUNKÁT KÍVÁNUNK! 🙂

Az 5–7. évfolyam pályamunkái

A 8–10. évfolyam pályamunkái

© Palladion Műhely│AdatkezelésSütikImpresszum
Grafikus illusztrációk: www.freepik.com; www.canva.com