Kétfülű díszes bortároló edény, úgynevezett → amphora. A restaurátoroknak köszönhetően a tárgy ma egésznek látszik, de ha megnézitek a róla készült képeket, a hasán törésvonalak, a nyakán pótlások is kirajzolódnak.
Mekkora?
Kicsit több mint 40 centiméter magas, egy kisebb díszcserje a kertben éppen eltakarná.
Mit ábrázol?
Az edény egyik oldalán olívaszüretet ábrázoltak: három olajfa törzse és ágai nyúlnak a magasba. A középső fa lombjában ruhátlan férfialak csücsül, kezében bottal üti le a fa termését – semmiképpen sem javasoljuk otthoni kipróbálásra! A fekete bogyók a földre potyognak, ahol térdelő férfialak szedi őket kosárba. A két oldalon két másik, idősebb férfialak áll, mindkettőjüknek van szakálla (és „ruhája”); szintúgy bottal segítik társuk munkáját.
Az edény másik oldalán → Héraklész és az őt vendégül látó kentaur, Pholosz üdvözli egymást. Héraklészt ti is azonosíthatjátok a nemeai oroszlán bőréről és buzogányáról. A kentaur mellett őz álldogál; Pholosz vállára támasztott botján pedig elejtett róka és nyúl lóg (szegénykék). A háttérben jobbra Hermész ül: ha tetőtől talpig végignézitek, ti is felfedezhetitek szárnyas saruját és hírnökpálcáját.
Miből készült?
Agyagból. Fazekaskorongon formázták, és feketealakos technikával díszítették.
A váza a Kr. e. 6. század végén készült Athénban, készítőjét az utókor Antimenész-festőnek nevezi.
1837-ben került a londoni British Museum gyűjteményébe, de két olívatermelő helyre, Barcelonába és Athénba is kölcsönözték – betakarítási szezontól függetlenül: időszaki kiállításokra.
Leltári száma: 1837,0609.42.
A pottyanó olajbogyók száma: 16.
Ha mást is szeretnél megtudni erről a műtárgyról, a londoni British Museum honlapján nézhetsz utána (angol nyelven)!
…………………………………………………………………………
A Lexikonban többet is megtudhatsz
…………………………………………………………………………
A tárgy a 2023/24-es Kheirón Küldetés pályaművéhez kapcsolódva került a múzeumba!
A kisebb méretű olajfabirtokokon a mai napig az ábrázoláshoz hasonló, hagyományos módon bottal veregetik le és takarítják be az olajbogyókat. Azonban ha a termés megütődik, húsában beindul az oxidáció folyamata, ami miatt az olívából készülő olaj minősége nem lesz olyan kiváló.
© Palladion Műhely│Adatkezelés│Sütik│Impresszum
Grafikus illusztrációk: www.freepik.com; www.canva.com