Otthon a római provinciákban

Két évezred ide vagy oda – a római provinciák ma is itt vannak körülöttünk, a nevükben mindenképp! Ezen a fotón például kétszer is megbújik annak a provinciának a neve, amely épp a mai Magyarország területén helyezkedett el, legalábbis a Dunától nyugatra eső vidékén.

1024px-Bences_Foapatsag._Fortepan_84422
Pannonia motorkerékpár a pannonhalmi apátság előtt, 1958.
Forrás: Fortepan, Morvay Kinga.

Az alábbi képsorozatban szintén római provinciák, illetve a provinciákat magukba foglaló nagyobb területek nevét rejtettük el: olykor az alapos megfigyelés is elég a megoldáshoz, máskor talán több lépésből, némi keresgélés után tudjátok majd kikövetkeztetni, mire gondoltunk.

Melyik kép rejti Pannoniát és melyik Britanniát, Hispaniát, Arabiát, Daciát, Aegyptust, Africát vagy Galliát? A képek alatti súgó sokat segíthet, bátran kattintsatok rájuk!

Vigyázat: egy terület többször is szerepelhet, és a neveket latinul, ékezetek nélkül várjuk!

Most, hogy a nevek megvannak, már csak azt kellene tudni, melyik vidéket merre keressük a térképen! Az egyes területeken elhelyezett tippekre mindenképp érdemes rákattintanotok, mert nemcsak a megfelelő kártya megtalálásában segítenek, hanem a provinciákról és a képeken szereplő emlékekről is elárulnak valamit!

Ha minden képet a helyére húztatok, ellenőrizzétek a megoldásotokat – hátha további érdekességekre is fény derül még!

A képek forrása: térkép, spániel, Britannia kapitány, Dacia, Vuk, Air Arabia, Tesori d’Oriente, Asterix, Africa, HMY Britannia, sajt, Gallia, T. E. Lawrence, Érme, Hispaniola, Herkules-torony, Lussonium, Porolissum, Hadrianus fala, Pompeius oszlopa, Petra, Dougga, Pont du Gard.

© Palladion Műhely│AdatkezelésSütikImpresszum
Grafikus illusztrációk: www.freepik.com; www.canva.com