Tilos a kutyát becé[zni]!


Az ókori római villák padlómozaikján olykor beszédes felirat fogadta az érkezőket: cave canem! A figyelmeztetés szó szerint azt jelenti: „Óvakodj a kutyától!” – az intelem tehát a „Vigyázz, a kutya harap!” latin megfelelője. Nem meglepő, hogy manapság akár mozaikot idéző poháralátétet vagy lábtörlőt is vásárolhatunk ezzel a felirattal!Az alábbi szövegből kiderül, hogy a Százholdas Pagony egyik lakójának házánál milyen felirat akadályozta az esetleges birtokháborítást – jóllehet Malacka máshogyan értelmezte a filológiai problémát Róbert Gidának…
 

2. Ha sikeres volt az átjárás az idézett szöveg nehézségein, válaszoljátok meg az alábbi kérdéseket a nyelvtan ismétléséhez!

A borítóképen a Százholdas Pagony térképe látható a Micimackó latin kiadásából (Winnie Ille Pu. A Latin version of A. A. Milne’s “Winnie-the-Pooh” translated by Alexander Lenard. New York: Dutton, 1961). A kutyát ábrázoló mozaik egy pompeii villából, a tragikus költő házából való (VI. 8. 5), a kép forrása: Wikipedia (fotó: Sailko). A részletet angolul és magyarul is megtaláljátok a Laudator temporis acti blog felületén.

© Palladion Műhely│AdatkezelésSütikImpresszum
Grafikus illusztrációk: www.freepik.com; www.canva.com