Szárnyakat fel!

Nehézségi szint

3/5

Elment a busz az orrod előtt? Késésben vagy az edzésről? Vagy csak jól esne gyaloglás helyett szárnyra kapni – legalább képzeletben? Segítünk! 🙂

Az istenek hírnöke, a fürgelábú Hermész szárnyas saruja már sok cipőtervezőt megihletett! Most te is a nyomukba léphetsz: ráadásul új csukára sem lesz szükséged, csak egy kis dekorgumira, papírra, ceruzára és ollóra – valamint némi ügyességre és fantáziára.

Elsőként a szárny mintáját kell megtervezned: rajzolhatsz szabadon is, vagy kereshetsz egy neked tetsző sablont (mi az utóbbi megoldást választottuk).

A szárnyak a lábfej külső oldalán repkednek majd, úgyhogy két sablonra lesz szükséged: az első a jobb cipőre kerül, ennek tükörképe pedig a balra. A szárny úgy lesz igazán tartós (és menő!), ha két réteg dekorgumiból készül: alapként célszerű egyszínű lapot választani, díszítésként pedig egy csillogó, lehetőleg öntapadós réteget. Ha megvan a két szimmetrikus minta, vágd ki mindkettőt a papírból, majd helyezd őket a szárny alapjának választott dekorgumira, és rajzold őket körbe. Ezután vágd ki a két rajzot a gumiból.

A díszítés elkészítése a következő módon zajlik. Mivel a csillogós dekorguminak csak az öntapadó réteggel bevont hátoldalára lehet rajzolni, a legegyszerűbb módon úgy tudod ide átrajzolni a mintát, hogy a kivágott sablon hátoldalát puha (4B) grafitceruzával besatírozod, ráhelyezed a dekorgumi hátoldalára, majd a ceruzát erősen rányomva átrajzolod a minta körvonalait. Ezután már innen is ki tudod vágni a szárny formáját. A díszítőrétegben akár több színt is használhatsz kedved szerint, kísérletezz bátran!

Most vedd elő a cipődet és tervezd meg, hány lyukat kell ütnöd a szárnyon és ezeknek pontosan hová kell kerülniük, hogy jól illeszkedjenek a cipődhöz, és könnyen át tudd rajtuk vezetni a fűződet. Jelöld be a lyukakat, majd vágd ki őket a díszítőrétegből. Ezután ragaszd fel a díszítőréteget az alaprétegre, majd azon is vágj lyukakat a megfelelő helyekre!

Jöhet is a másik láb – vigyázz, mert itt az előző minta tükörképére lesz szükséged! Ha pedig elkészültél, már csatolhatod is fel a szárnyaidat: fűzd újra a cipődet úgy, hogy a két szárnyat a helyükre illesztetted.

Jó repkedést kívánunk!  🙂

© Palladion Műhely│AdatkezelésSütikImpresszum
Grafikus illusztrációk: www.freepik.com; www.canva.com