A három kilences óda

Ha megkérdeznénk a latintanulókat a legmeghatározóbb középiskolai élményeikről, az a gyanúnk, sokan zengenének ódákat arról a muzikális óráról, amikor eljutottak a IV. osztályos tankönyv 111. oldalához.

Aki hozzám hasonlóan a 2000-es években érettségizett, itt találja Horatius Altercatio cum Lydia címen emlegetett carmenjét (III. 9 – akkor megjegyezvén ezt máig tudom, de a többit…). A dal azonban nem csak a privilegizált discipulusoknak cseng ismerősen, hiszen a verset Radnóti Miklós fordította, és Sebő Ferenc zenésítette meg, majd énekelte és feleselte sokakkal: mi különösen a Folkszimfónia 1980-as felvételéért rajongunk, ahol Sebestyén Márta válaszol Lydiaként.

A generációkon átívelő közönségkedvenc carmenhez ezúttal két feladat készült. Az elsőt azoknak ajánljuk, akik vissza tudják idézni a latin szöveget, és némi segítséggel ki tudják egészíteni az üres helyeket. A második feladatot – hogy senki ne puskázzon! – a beágyazott videó után találjátok: itt megadtuk a hiányzó szavakat, amelyeket csak a megfelelő rubrikába kell behúzni.

© Palladion Műhely│AdatkezelésSütikImpresszum
Grafikus illusztrációk: www.freepik.com; www.canva.com