Lupus et agnus

Vajon minden állatmese valódi állatokról szól…? Phaedrus zoókori történetei gyakran tanulságos mondanivalót tartalmaznak: szereplői valójában emberi tulajdonságokkal felruházott figurák.

Olvassátok el az alábbi fabulát, szótárazzátok ki, és beszéljétek meg, milyen üzenete van a farkas és a bárány történetének!

1. A rövid szöveg néhol hiányos maradt: keressétek meg a jobboldalt sorakozó szavak helyét! Ügyeljetek az egyeztetett névszókra és az igék számára!

2. A fabula telistele van egyeztetett főnévvel és melléknévvel. Az eset megtartásával váltsátok át az alábbi névszói szerkezeteket


3. Mi is jól tudjuk, hogy könnyű eltévedni a declinatiós és igeragozási táblázatokban (és kicsit unalmasak is, igaz?). Ezúttal ragozással kapcsolatos állításokat fogalmaztunk meg az állatmesében szereplő szavakról – de a hazug latintanárt hamarabb utolérik, mint a sánta (farkas)kutyát!

A borítókép illusztrációja: Fabulae: Sammlung des Heinrich Steinhöwel, Augsburg 1477/78 körül. Forrás: dfg.de / CC BY-NC-SA 4.0.

© Palladion Műhely│AdatkezelésSütikImpresszum
Grafikus illusztrációk: www.freepik.com; www.canva.com