Kheirón tanár úrnak jelentem…

#művészet     #görög vázafestészet     #görög városállamok     #mitológia

Az alábbi képen a múlt egy szakaszát, egészen pontosan a Kr. e. 900 és Kr. e. 300 közé eső évszázadokat látjátok, idővonal formájában. Az idővonalon előrehaladva mi bizony jócskán lelépnénk már a képernyőről! 

Kheirón, a bölcs kentaur ezúttal nem történelmi eseményeket mutat be nektek, hanem a görög vázafestészet történetének kiemelkedő korszakait, amelyekkel az idővonal alatti gombokra kattintva ismerkedhettek meg jobban. 

Fontos, hogy időrendben, azaz balról jobbra haladjatok – közben pedig számoljátok össze, hány különböző városállamban jártatok az időutazás során!


A görög mítoszok különös lényeinek sorában nemcsak emberi tulajdonságokkal felruházott, hanem részben emberi külsejű szerzetekkel is találkozhatunk. A kentaurokat félig emberi, félig ló alakban képzelték el. Különösen kedvelték a bort, a féktelen iszogatás pedig náluk is dulakodásba torkolhatott. De ne ítéljétek el őket azonnal, ismerünk bölcs és megfontolt kentaurokat is, például magát Kheirónt! Az alábbi vázákon hat kentaur várja, hogy rendet csapjatok köztük, mégpedig a legrégebbitől kezdve a legfiatalabbig. Hívjátok segítségül az előző feladatban a nagy tudású Kheiróntól megszerzett vázafestészeti ismereteiteket!

© Palladion Műhely│AdatkezelésSütikImpresszum
Grafikus illusztrációk: www.freepik.com; www.canva.com