All creative work builds on what came before

A világ művészeti alkotásainak nagy részét ma múzeumi gyűjtemények őrzik, és e műtárgyak jelentős része közkincs: a művek felhasználására vonatkozó szerzői korlátozások időtartama a legtöbb esetben rég elévült. Más a helyzet a műtárgyakról készült múzeumi fotókkal. Ezeknek a közlési joga sokszor olyan drága, hogy tudományos publikációk sorsa múlhat azon, hogy a jellemzően honorárium nélkül dolgozó kutatónak sikerül-e támogatást szerezni a reprodukciós jogok költségére.

De a változás elindult: ma már egyre több múzeum igyekszik alkalmazkodni a 21. századi igényekhez, teszi szabad felhasználásúvá digitalizált gyűjteményét, és nyitja meg az utat a tudásmegosztás és a kreativitás előtt. Az egyik legnagyobb és legsokoldalúbb anyag a New York-i Metropolitan Museum of Art oldalán érhető el: az elmúlt években közel félmillió alkotást tettek ingyenesen elérhetővé, a digitalizált műtárgyállomány pedig évente több százmillió látogatót vonz – és inspirál.

Egyikük Nina Paley animációs művész, aki a Metropolitan Museum műtárgyait perdítette táncra, hogy megmutassa: minden kreatív alkotás korábbi művek továbbgondolása.


A Látogatási idő nélkül rovatot (szintén egy korábbi projekt továbbgondolása) egy játékkal indítjuk útjára. A videóban szereplő műtárgyak mind megtalálhatók a Metropolitan Museum gyűjteményi adatbázisában. Tíz napot adunk a böngészésre: aki addig a legtöbb alkotást azonosítja, valódi Cupler poharat kap ajándékba Csiby-Gindele Botond mitikus pántkollekciójának egyikével!

A megoldásokat 2021. április 15-ig 18-ig 🙂 várjuk az info@palladion.hu címen!

Borítókép: Metropolitan Museum of Art, New York, Mary and Michael Jaharis Gallery (forrás)


Szólj hozzá!