Mi a Palladion?

A Palladion egy szobor.
Pallasz Athénét jeleníti meg: fején sisak, kezében aigisz és lándzsa, lába összezárva – mozdulatlan. Fából faragott kultuszszobor, amelynek eredetét és sorsát sokan sokféleképpen mesélték, és amelyről úgy tartották, Trója falain belül kell maradnia, különben a város elvész – mozdíthatatlan. A trójai hercegnő, Kasszandra oltalomért ölelte karjával; a görög győzelemért Odüsszeusz és Diomédész kaparintotta meg a szentélyből. De jövőjéből a szobor múltját másképp magyarázták: Aeneas vitte magával az égő városból Itáliába. Rómában immár a Vesta-szüzek templomában őrizték. Más falak épültek körülötte.

A Palladion tehát nem csak egy szobor.
Útja nem egyszerű műtárgyszállítás. Távozása és érkezése mindig történelmi léptékű, veszteséget, ugyanakkor kezdetet is jelöl. Jelentése és jelentősége azonban nyugvóponton, puszta jelenlétében is megragadható. A Palladion védő és védelmezendő szimbólum: biztonságot ad, ha óvják; békében sem ellene, sem érte nincs szükség harcra. Az évszázadok során megannyi palladion megannyi városban lelhetett otthonra. Ahol helye van, ott nem kitüntetést vagy címet, hanem felelősséget jelent. És állandó feladatot ad.

Mi a Palladion Műhely?
A Palladion Műhelyt a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének egykori munkatársai: Böhler Nóra, Endreffy Kata, Figler Krisztina, Nagy Árpád Miklós, Szikora Patricia, Tóth Noémi és Varga Eszter alapították 2021 tavaszán.

A Palladion Műhely fizikai és szellemi tér: olyan hely, ahol együtt tervezhetünk és közösen alkothatunk, ahol együtt olvasunk és írunk, együtt gondolkodunk hagyományról és nyitottságról, és egymástól tanulunk – hiszen csak nézőpont kérdése, ki a mester és ki a tanítvány.

Mit ad a Palladion?
Sok műtárgyat – Látogatási idő nélkül. A Palladion virtuális kiállítótermébe a világ különböző tájairól kölcsönözzük az ókori műalkotásokat, és az irodalom, a zene és a képzőművészet segítségével szólaltatjuk meg őket – meg egy kis játékkal és humorral.
A Kheirón Klubot az iskolásoknak és tanáraiknak készítjük: az interaktív oktatási tartalmak izgalmas feladatokkal és gazdag képanyaggal járulnak hozzá az ókori kultúrák megismertetéséhez.
A Tekhné rovatban, ahol a kézműveskedés vezet el felfedezésekhez, az alkotókedvű kicsiket és nagyokat egyaránt várjuk. Nem muszáj nagyon ügyesnek lenni, elég egy kis kíváncsiság is!

Tartsatok velünk!


Ha támogatnál
A Palladiont egyelőre a lelkesedés és az elhivatottság hajtja. De szellemes és színvonalas bejegyzések létrehozásához sok idő, energia és kreativitás szükséges.
A lendülethez sokszor egy jó szó is elég: írjatok nekünk emailen, facebookon – mindig örülünk!
Szívesen vesszük az új ötleteket és/vagy írásokat – a Palladion oldalán vendégposztokat is örömmel megjelentetünk.
A Palladion Műhely anyagi támogatásokat is elfogad, egyéb ötletekkel kapcsolatban pedig keress minket az info@palladion.hu címen.Hozzászólások a “Mi a Palladion?” bejegyzéshez

  1. Sok-sok sikert a bátor vállalkozóknak, bár száomra nagyobb öröm lenne ha ez csak hobbi lenne, és mindenki ott végezhetné a munkáját, ahol eddig, a legnagyobb nemzetközi elismerés mellett

  2. Megnyerő, példaadó, a művészet és az oktatás szabadságáért egyszerre szól. Klasszak vagytok! Veletek száguld, vív, ujjong satöbbi.

  3. Igyekeztem minél több emberhez eljuttatni a létezéseteket. Nagyon szurkolok nektek, hiszem, hogy Szilágyi János György szellemét viszitek tovább.

  4. Szívmelengető és csodálatra méltó vállalkozás ezekben a vírusos és még nem koronás vírusos időkben. Éljen a FreeSzFE, éljen a Palladium!

  5. Ez a helyes válasz a hatalom durva nyomulására: tiszta szakmaiság, a tudomány és a tudás tisztelete. Drukkolok nagyon, ott leszek, amikor szóltok.

  6. Örülök, hogy van, itt van (a) palladion. Szurkolok, segítek, amit tudok, és gratulálok! (A honlap mint honlap is nagyon tetszik!)

Szólj hozzá!