Föld és a kemence szülötte

Jobbat az etruszknál, bár keresed, sose lelsz
domborműves aranycsészét, s bronz háziedényt sem.
Ész segítői: betűk otthona Fönícia.
Thébai szerkesztett kocsialjakat össze először,
áruvivő gályát károk, a víz urai.
Ám a korongot, meg föld és a kemence szülöttét,
házak mindenesét, híres agyagfazekat
felfedező népnek diadaljele áll Marathónnál.


Milyen lakberendezési tárgyat tettél a webshop-kosaradba legutóbb? Előkerültek már a virágmintás nyári ruhák? Vagy még kerülnéd az embereket és a könyvek világába menekülsz? Válaszolj néhány egyszerű kérdésre, és megmondom, ki vagy!
Aggodalomra semmi ok, nem váltottunk profilt! Van magyarázat a bevezető mondatokra – és nem véletlenül választottuk a mottót sem! A nagy népszerűségnek örvendő személyiségtesztek könnyű kérdéseket és – valljuk be – a Püthiával ellentétben kiszámítható és megnyugtató válaszokat ígérnek. Ókorra szakosodott Műhelyünk azonban új témát kínál! Íme, egy gyorstalpaló az önismeret útjára lépőknek – a szerencse forgandó, a fazekaskorong viszont hat kérdéssel kipörgethető, azaz:

Ha megismerted önmagad, mármint rokonlelkű vázafestőd legfőbb tulajdonságait, ismerkedj meg a többiekkel is – és néhány remekművel! Az alábbi galériában sorra vettük a tesztben szereplő festők néhány jellegzetes alkotását. Kattints a jobb alsó sarokban látható nyilakra, hogy teljes képernyőn rajzolódjanak ki a bemutatott részletek! Ha többet szeretnél tudni – például a (kvíz szerint) általad szignált ­– vázákról, kövesd a linkeket! Elégedett vagy a nagy múzeumok leírásaival? A te különleges figuráid animációk vagy talán versek ihletőivé lettek? Egyáltalán: mit szólsz az utókor által rád ruházott névhez?


Mottó: Kritiasznak tulajdonított töredék (Athénaiosz: Deipnoszophisztai, I. 28, b–c),
Szilágyi János György fordítása

Borítókép: Vörösalakos léküthoszok az oxfordi Ashmolean Museumban. Fotó: Kotomi_, forrás: www.flickr.com / CC BY-NC 2.0

Szólj hozzá!