Könnyű indák, álombéli fák

Az Ara Pacis Augustae, az Augustusi Béke Oltára az Augustus-kori művészet egyik legkiemelkedőbb szobrászati emléke. Az oltárépület Augustus Hispaniából és Galliából való hazatérésének tiszteletére és a Birodalomban megteremtett béke emlékére épült a római Mars-mezőn. A senatus Kr. e. 13. július 4-én rendelte el az oltár felállítását, a dedicatióra (az oltár felszentelésére) pedig alig négy évre rá, Kr. e. 9. január 30-án került sor.

Az oltárt körülvevő négyzet alakú építmény falait kívül-belül lunai (carrarai) márványból készült domborműves lapok díszítik. A külső oldal relieftábláit két egymás feletti sorban helyezték el. A felső sor figurális jelenetein a laviniumi kocát feláldozó Aeneast, a Romulust és Remust tápláló anyafarkast, a földanyát, Tellust és Róma város istennőjét, Dea Romát, valamint az oltár felszentelésének ünnepi menetét láthatjuk, amelyben maga Augustus is feltűnik.

Az alsó fríz aprólékosan kidolgozott növényi ornamentikája legalább annyira izgalmas, mint a felső sor jelenetei. A számtalan növény között kisebb-nagyobb állatok is megbújnak, ám mai játékunkban az oltár gazdag flórájára összpontosítunk. A domborművek első ránézésre talán mesebelinek tűnő indái ugyanis nagyon is valóságos virágokat és terméseket ábrázolnak. A gazdag márványerdőből mindeddig több mint ötven növényfajt sikerült azonosítani, mi közülük ezúttal tízet mutatunk be.

A növénypárokkal kapcsolatos érdekességekért érdemes végiglapozni az alábbi bemutatót is:


A címben szereplő idézet Kuzebaj Gerd udmurt költő verséből származik.

Borítókép: Részlet az Ara Pacis domborműves díszítéséről. Forrás: wikipedia © Miguel Hermoso Cuesta
A bejegyzésben szereplő képek:
1. Az oltárépület ma.
2. Nero császár által veretett bronz érme, hátlapján az Ara Pacis ábrázolásával, Kr. u. 64–67 (G. C. di Roccolino, Ara Pacis Augustae: le fonti numismatiche. Engramma 58 [2007], fig. 1).
3. Joseph Durm 1904-ben készített rekonstrukciója az oltárépületről (Karl Disel, Der Opferzug der Ara Pacis Augustae, Hamburg 1907, pl. 1).
4. Részlet az Aeneas-reliefről, az Ara Pacis nyugati homlokzatáról.
5. Részlet az ún. Tellus-reliefről, az Ara Pacis keleti homlokzatáról.
6. Augustus alakja az Ara Pacis déli homlokzatáról.
Az 1, 4–6. képek forrása: Ara Pacis Augustae © 2011 by Charles Rhyne.

Szólj hozzá!