Az igazi beavatott

Ők az istenekről szóló tanítást tisztán őrzik lelkükben, mintegy ládába rejtve, mentesen minden babonától és túlzástól. Öltözékük azt fejezi ki, hogy az istenekről alkotott elképzelésekben éppúgy vannak sötét és homályos részek, mint ahogy láthatók és fényesek is. Erre vall tehát viseletük is. S ezért öltöztetik ilyen ruhába a halott Iszisz-hívőket, annak jelképeként, hogy a szent tanítás velük van, s nem mással, hanem ezzel mennek a túlvilágra.


De mint ahogy filozófussá sem a szakáll és a kopott ruha tesz, Klea, éppúgy Iszisz beavatottjává sem a vászonöltözet és a leborotvált haj: az az igazi beavatott, aki a szokásnak megfelelően átvéve mindazt, amit hinni és tenni kell ezeknek az isteneknek a kultuszával kapcsolatban, értelmével megvizsgálja az átvetteket és töpreng a bennük rejlő igazságokon.

Plutarkhosz: Iszisz és Oszirisz
W. Salgó Ágnes fordítása

Ünnepi szertartás Ízisz templomában. Freskó Herculaneumból, Kr. u. 1. század. Museo Archeologico Nazionale di Napoli, ltsz. 8924.
Forrás: wikipedia.

Borítókép: Részlet a Varázsfuvola eredeti kottájából (1791), II.1. Forrás: World Digital Library.
Operarészlet: Wolfgang Amadeus Mozart: Varázsfuvola, Sarastro áriája Polgár László előadásában (1989). A Drottningholm Court Theatre ének- és zenekarát Arnold Östman vezényli.

Hozzászólás a “Az igazi beavatott” bejegyzéshez

Szólj hozzá!