Lásd, ez az én birodalmam

Giricz Terkának

Haj regő rejtem
Hová, hová rejtsem
Hol volt, hol nem: kint-e vagy bent?…..
Régi rege, haj mit jelent
Urak, asszonyságok?
 
Im szólal az ének.
Ti néztek, én nézlek.
Szemünk pillás függönye fent:
Hol a színpad: kint-e vagy bent,
Urak, asszonyságok?
Keserves és boldog
Nevezetes dolgok,
Az világ kint haddal tele,
De nem abba halunk bele,
Urak, asszonyságok.

Nézzük egymást, nézzük,
Regénket regéljük.
Ki tudhatja, honnan hozzuk?
Hallgatjuk és csodálkozzuk,
Urak, asszonyságok.
 

Balázs Béla – Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára, Az ötödik ajtó
Kékszakállú: Robert Lloyd, Judith: Elizabeth Laurence
London Philharmonic Orchestra, vezényel: Fischer Ádám, 1988


Terrakotta Hadész-fej Szicíliából, Kr. e. 4. század
Museo Archeologico di Aidone. Forrás: The J. Paul Getty Museum

 


A terrakotta fej a szicíliai Morgantinából származik, eredetileg nagyobb szoborhoz tartozott. Rablóásatás során találták az 1970-es évek végén, majd a nemzetközi műkereskedelemben értékesítették, így került a malibui J. Paul Getty Museumba 1985-ben. Az eredeti lelőhelyet akkor sikerült azonosítani, amikor a morgantinai Démétér és Perszephoné-szentélyben megtalálták a fejről hiányzó szakáll- és hajtöredékeket. A J. Paul Getty Museum ezután visszaadta a szobrot Olaszországnak, ma a lelőhely közelében fekvő kisváros, Aidone múzeumában őrzik.

A szakállas férfifej egy hasonló méretű, mind stílusában, mind készítéstechnikájában megegyező női szoborfejjel együtt került a műtárgypiacra. A két fej összetartozott; lelőhelyük is jelzi: Perszephonét és Hadészt ábrázolták, akiket nagy tiszteletben tartottak az ókori Szicíliában. A szobor tehát az Alvilág urának egyik ritka, monumentális ábrázolása. Göndör fürtjei és méltóságteljes vonásai Zeusszal és Poszeidónnal rokonítják, a szakálla azonban kék. Ez a szín az itáliai kultúrákban szorosan kapcsolódik az Alvilág szférájához, például etruszk sírfreskókon vagy apuliai vázákon. A szakáll színének a Kékszakáll legendájában is különös jelentősége van: a társadalmon kívüliség – Bartóknál a magány – szimbóluma.


Versrészlet: A regős prológusa A kékszakállú herceg várából (részlet). Forrás: Magyar Elektronikus Könyvtár. A borítókép Gary Turner képének felhasználásával készült, forrás: flickr.com / CC BY-NC-SA 2.0.

 

Hozzászólások a “Lásd, ez az én birodalmam” bejegyzéshez

  1. Nagyon köszönöm!! Remek, mint mindig.
    A Perszephoné fejet lehet látni valahol vagy eltűnt teljesen szem elől a magángyűjteményben? Próbáltam rákeresni, de nem találtam…
    További szép napokat nektek!
    Terka

Szólj hozzá!