Pannon Versenyjátékok 2021/2022

Kedves Naplóolvasó!

Örömmel jelentjük, hogy a Pécsi Tudományegyetem Klasszika-filológia Tanszéke és a Palladion Műhely idén első alkalommal, de nagy hagyományokra visszatekintve közösen hirdet tanulmányi versenyt magyarországi és Kárpát-medencei iskolák 5–12. osztályos diákjai számára. Az ókori egyiptomi és görög–római kultúra megismerését szolgáló Pannon Versenyjátékok témája a 2021/2022-es tanévben a kommunikáció – az ókoriak írásról, beszédről és nyelvről alkotott képe. A felhívás szövege, a jelentkezési lap és a kategóriákra vonatkozó tudnivalók ezen az oldalon találhatók.

A Palladion Műhely által hirdetett „Kheirón Küldetés” három online fordulója az ókori Egyiptom, Hellász és a Római Birodalom világába vezeti be az érdeklődő tanulókat, akik a versenyt egy időkapszula elkészítésével zárják majd le. A gazdag képanyagra, izgalmas szövegekre és játékokra épülő interaktív tartalmak a verseny keretein kívül is elérhetőek lesznek honlapunkon, és akár a tanórákon is szabadon fel lehet használni őket.

Post scriptum: vidd hírét! 😉


A borítóképen:
1. Írnok szobrocskája, Kr. e. 1360 körül. Berlin, Ägyptisches Museum und Papyrussammlung Berlin, ÄM 22621 © Ägyptisches Museum und Papyrussammlung der Staatlichen Museen zu Berlin – Preußischer Kulturbesitz. A kép forrása: wikipedia, ArchaiOptix (2015).
2. Athéni vörösalakos külix tondója: ifjú íróvesszővel és írótáblával, Eucharides-festő, Kr. e. 480 körül. Philadelphia, Penn Museum, MS4842 © Courtesy of the Penn Museum.
3. Pompeii falfestmény: nő portréja íróvesszővel, az ún. Szapphó, Kr. e. 55–79. Nápoly, Museo Archeologico Nazionale di Napoli, 9084. © Museo Archeologico Nazionale di Napoli. A kép forrása: Open Art Images.

Szólj hozzá!