Ianus jegyében

Boldog Új Évet kívánunk a Palladion Műhely minden látogatójának!

*

A fiatalabbaknak az újév meghozta a Kheirón Küldetés újabb fordulóját: a mai naptól elérhető a pályázat harmadik feladatsora, amely az ókori Róma világába kalauzolja a versenyzőket. A megoldásokat 2022. február 4-ig várjuk!

*

Kicsit idősebb olvasóinknak örömmel adjuk hírül, hogy a University College London és a Palladion Műhely új tudományos projektet indít Graeco-Aegyptiaca címmel, hogy elősegítse az ókori Egyiptom és Hellasz kulturális kapcsolatainak közös kutatását. A projekt első lépéseként hat alkalmas online előadás-sorozatot szervezünk, amely január 25-én veszi kezdetét Véronique Dasen (Université du Fribourg) Visual bilingualism in Graeco-Egyptian amulet gems című előadásával. A projektről és a félév eseményeiről minden további részlet ITT található.

*

Hat évvel ezelőtt, 2016. január 7-én hunyt el Szilágyi János György ókorkutató, a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének egykori vezetője. A mai napon rá emlékezünk.


Borítókép: Újévi mécses a szárnyas Niké ábrázolásával és Ianus képmásával ellátott érmével, Kr. u. 1. század második fele. London, British Museum, 1756,0101.1082 © The Trustees of the British Museum / CC BY-NC-SA 4.0.

Szólj hozzá!