Hörpintő

A karácsony közeledtével a legtöbben azon törjük a fejünket, hogy tucatajándék helyett inkább valami személyes ötlettel örvendeztessük meg családtagjainkat. A kreativitásban és kézműves szaktudásban hiányt szenvedők számára középutas megoldás lehet egy névre szóló bögre az ünnepi narancsos-fűszeres forralt borhoz. (Nos, talán e poszt írója is hiányt szenved a kreativitásban.)

A képeken a névre szóló bögrék egy különleges darabja látható: a plasztikus edény Korinthoszban készült a Kr. e. 6. század végén, de Boiótiában találták; ma a Louvre őrzi. Az agyagból formált „együttest” egy kör alakú talapzaton ülő figura és a kezében tartott ivóedény (szküphosz) alkotja. A férfi ruhátlan, a hátán párducbőr lóg le és csizmát visel; csúcsos szakálla és hosszú haja van, vonásai egy szatüroszéra emlékeztetnek. Két oldalról, a füleinél fogva tartja a szküphoszt: az ebben mérhető bormennyiségtől vélhetően rendesen elázna egy olyan lakomázó, aki ülve akkora, mint maga az edény… A „borospohárkán” alul, felül és a füleken geometrikus minták futnak körbe, hasán pedig négy lovas és két oroszlán látható – az archaikus kori korinthoszi vázafestészet jellegzetes díszítőmotívumai.

A férfi tekintete előre mered, a szem és szemöldök körvonalára ügyelő vázafestő ráadásul szolid bajuszt is festett az orr alá. A jobb karon felülnézetből bekarcolt görög felirat olvasható: „Kolodóné vagyok”. A #bajuszos és #bögre hívószavakról a viktoriánus kori bajuszcsésze műfaja juthat eszünkbe, amelyet a moustache divatossá válása hívott életre 1860 körül. A gondosan fésült és waxszal fixált arcszőrzetet ugyanis hamar szétzilálta a délután felszolgált forró tea, ezért a teáscsészék peremét a bajusz alakjához igazodó porcelándarabbal egészítették ki – ez tehát a bajuszcsészék aitionja eredettörténete! Fogyasztani csak úriember módjára! 😉


A poszt főszereplője: plasztikus edény (Kómasztész-csoport, Kr. e. 600–575) © 2019 RMN-Grand Palais (Musée du Louvre) / Tony Querrec. A mellette sorakozó, névre szóló bajuszcsésze-gyűjtemény a cirkuszalapító Ringling fivérek készlete, a kép forrása: flickr; a bajuszcsészékről itt olvastunk.

Szólj hozzá!