Jóban-rosszban

A Z-generáció kedvelt felületén, a Tik-Tokon a táncolós és meme-gyártós trendek mellett a görög mitológia köré épülő fiókokkal is találkozhatunk. A @daddypersephone kreátora gyakran reflektál Zeusz és Héra nem mindennapi – vagy nagyon is mindennapi – házasságára, és remek humorérzékkel dolgozza fel a főisten hűtlen kalandjait. Íme egy példa:

Héra valóban nem kímélte sem férje szeretőit, sem ártatlan utódait. A tehénné változtatott argoszi királylányt, Iót például bögöllyel űzette körül a világon, de Dionüszosz anyjának, Szemelének a halálát is ő okozta. A thébai király lánya ugyanis az istennő sugallatára arra kérte Zeuszt, hogy mutatkozzon előtte teljes dicsőségében. Zeuszt kötötte az eskü és kénytelen volt szeretője kívánságát teljesíteni, a halandó Szemelé azonban belehalt az isteni ragyogás látványába. Héra a főisten egyik leghíresebb utódának, Héraklésznak az életét is pokollá tette: őrültséggel sújtotta a hérószt, aki tébolyában saját gyermekeit ölte meg – vezeklésképpen kellett ezután elvégeznie tizenkét munkáját.


A bosszúálló Hérát könnyű lenne elítélni, ha nem ismernénk benne magunkra – mi csupán az olümposziak kezében lévő isteni eszközöknek vagyunk híján.


A borítóképen: 19. századi rajz a Parthenon keleti frízének részletéről: Irisz, Héra és Zeusz © The Trustees of the British Museum
A bejegyzésben szereplő képek: 1. Athéni vörösalakos stamnos: Hermész megöli az Iót őrző Argoszt (Kr. e. 5. század eleje) © KHM-Museumsverband; 2. Róma városi szarkofág részlete: Szemelé halálos ágyán (Kr. u. 190 körül) © The Walters Art Museum / CC0; 3. Paestumi vörösalakos harangkratér, Asteas: az őrjöngő Héraklész (Kr. e. 350–320) © Madrid, Museo Arqueológico Nacional, 11094 / Public Domain
A bejegyzésben szereplő TikTok videók forrása: 1.@daddypersephone; 2.@daddypersephone

Szólj hozzá!