Mintha pergő filmet látnál

Nehézségi szint

4.5/5

A római költő, Ovidius Metamorphoses című művében számos csodás átváltozás történetét mesélte el. Az egyikben Pygmalion beleszeretett az általa faragott elefántcsont lányszoborba. Venus istennő Pygmalion könyörgését meghallva hús-vér hajadonná változtatta az „utánzott testet”, így a szobrász szerelme végül beteljesült.

A megmozduló képek varázsa is hasonló, különösen, ha mi magunk válunk animatorrá, és keltjük őket életre! (A latin animare ige azt jelenti: megeleveníteni, lelket lehelni belé.)
Ezúttal digitális asztalon dolgozunk és ókori témájú GIF-et készítünk. Tarts velünk, és Pygmalionhoz hasonlóan figyeld izgatottan, hogyan elevenedik meg az alkotásod!

Lássuk, mire lesz szükségünk a GIF elkészítéséhez:

   • KÉP(EK)
    Válassz egy ókori tárgyat vagy történetet ábrázoló fotót, festményt vagy rajzot! Számos múzeum honlapján és adatbázisban böngészhetsz a szebbnél szebb, szabadon felhasználható fotók között. Mi az alábbi oldalakat ajánljuk:

   • KÉPSZERKESZTŐ PROGRAM
    Szükséged lesz még egy képszerkesztő programra is, például az ingyenesen letölthető Gimpre.

Ha ezek megvannak, kezdjünk is neki!

Kiindulópontunk egy leideni vízhordó edény ábrázolásáról készült festmény: ezen fogjuk mozgásra bírni a forrásépületben mosakodó férfiakat, mégpedig úgy, hogy a háttérként szolgáló képre több új, átlátszó réteget helyezünk. Ezekre illesztjük a mozgó részleteket, amelyeket az eredeti kép fölött „lebegve” úgy mozgathatunk majd, mint a bábokat. 

A folyamat lépéseit az alábbi lapozóban követheted nyomon, amelyet a jobb alsó gombbal teljes képernyőre is állíthatsz!

A bejegyzést az Europeana adatbázis évente meghirdetett „GIF IT UP” versenye ihlette; az elkészült GIF-ekkel október végéig lehet nevezni. (Aki vállalkozik a megmérettetésre, mindenképp a felhívásban megadott forrásokból válasszon képet!)

A legjobban sikerült ókori témájú alkotásokat pedig mi is szívesen megosztjuk: remekműveiteket az info@palladion.hu e-mail címre küldjétek!

A képek forrása:

A borítóképen: Auguste Rodin: Pygmalion and Galatea © The Metropolitan Museum of Art / Public Domain
A múzeumok ikonjain:
Egyiptomi fajansztálka halakkal és lótuszvirágokkal, Kr. e. 1550-1400 körül © The Walters Art Museum / CC0 1.0
Szkíta íjászokat ábrázoló arany ruhadísz, Kr. e. 400–350 © The Trustees of the British Museum / CC BY-NC-SA 4.0
Kentaur és ember bronzszobrocskája, Kr. e. 8. század közepe © The Metropolitan Museum of Art / Public Domain
Márványszobor fejtöredéke: görög filozófus vagy költő, Kr. u. 2. század © The J. Paul Getty Museum / Digital image courtesy of the Getty’s Open Content Program
Narkisszosz. Miniatűr gouache festmény, 1664 © Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie / Christoph Schmidt CC BY-NC-SA 4.0
Attikai vörösalakos oinokhoé süteményt és játékot tartó gyerekkel, Kr. e. 420–410 © Rijksmuseum van Oudheden, Leiden / CC0 1.0
A GIF-hez felhasznált kép: Greek open-air shower baths for men. Gouache festmény © Wellcome Collection / CC BY 4.0
Az eredeti váza: attikai feketealakos hüdria, Antimenész-festő, Kr. e. 520  © Rijksmuseum van Oudheden, Leiden / CC0 1.0
A cím Szabó T. Anna Gyorsvonat című versének részlete