Élménycentrikus világkép

Ha a postakocsik is célba érnek az ajándék szuvenírekkel, elmondhatjuk, hogy a Tér/Kép valamennyi kijelölt állomására eljutottunk: harmadik alkalommal rendeztük meg a Pannon Versenyjátékokat, amely mostanra a legnépszerűbb ókoros versennyé nőtte ki magát! A díjátadót ezúttal a Pécsi Tudományegyetemen rendeztük meg, de a Kheirón Küldetés alkotásaiból készült kiállításnak idén is a Kesztyűgyár Galéria ad otthont, ahol már a győztes csapatot is vendégül láttuk egy osztályfoglalkozás keretében. Íme, néhány képeslap az emlékezetes májusi eseményekről!

Május 11-én a PTE BTK Vargha Damján konferenciatermében került sor az ünnepélyes ceremóniára. A jutalmakat Bene Krisztián, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja, Kárpáti András, a Klasszika-filológia Tanszék vezetője és Endreffy Kata, a Palladion Műhely vezetője adta át.

A Hyperquest, Aenigmata Latina és Kheirón Küldetés kategória díjazottjai idén sem maradtak szórakoztató program és játékos feladat nélkül. Rendhagyó házimozizással és táncelőadással győződtünk meg arról, hogy a választott Ízisz-papnők, athéni olívakereskedők és aphrodisziaszi kőfaragók sikeresen költözködtek volna az ókorban (aki még nem találkozott velük, YouTube-csatornánkon járjon utánuk!). A gratulációözönt követően pedig a campus lépcsőin és zöldövezetében kutakodtunk sok-sok kérdésen és színes zászlón át egyetlen betű után: a VII-próbás megmérettetést teljesítő csapatoknak nem csak Hyper[ión]-csoki járt!


Május 21-én nyitottuk meg a kiállítást a Kheirón Küldetés online fordulóira érkezett rajzokból és a pályamunkaként forgatott rövid videókból. A programra érkező csapatokat természetesen itt is rövid játékkal és ajándékokkal vártuk, de akik későbbre tervezték a látogatást, azok számára is hagytunk egy kis feladatot – keressétek a QR-kóddal ellátott táblákat! 😉

Néhány nappal később a győzteseknek járó foglalkozások is lezajlottak, idén részben a kiállító-,  részben pedig a színházteremben: míg előbb a labirintusok útvesztőiben göngyölítettük a viaszfonalat, utóbb Szophoklész szereplőit szálaztuk szét.

Aki kíváncsi arra, kinek a tarkójáig érnek a tenger hullámai, vagy szívesen tanulmányozná Pheidiasz (fiktív) jegyzeteit a színesebbnél színesebb villarajzok teraszán, június 10-ig nézheti meg a Kesztyűgyár Galéria Tér/Kép-kiállítását! Részletek a Facebook-esemény leírásában.


A 2023/2024-es Pannon Versenyjátékok az NKA támogatásával valósult meg;
a diákok és a tanárok munkájának méltó elismerését a Magyar Ókortudományi Társaság, a Gondolat Kiadó, a StúdióK Színház, az AlphaZoo, valamint a Palladion Műhelyt támogató magánszemélyek tették lehetővé. Szintúgy köszönet illeti a Palladion Műhely önkénteseit és a pécsi klasszika-filológia szak hallgatóit a díjátadó, a kiállítás és játék lebonyolításában nyújtott segítségükért!

Mi már tudjuk, jövőre milyen témával készülünk!
Találkozzunk a következő tanévben is!

Szólj hozzá!