Játszani is engedd

A Palladion Műhely és a Pécsi Tudományegyetem Klasszika-filológia Tanszéke a 2022/2023-as tanévben is meghirdette a Pannon Versenyjátékokat általános és középiskolai diákok számára. Az idei verseny zoÓkori sztori címmel zajlott, és az állatok sokoldalú szerepén keresztül foglalkozott az antik kultúrákkal. A versenyzők most is három kategóriában mérhették össze tudásukat: a kétfordulós HyperQuest kultúrtörténeti kvízen és az Aenigmata Latina fordítási versenyen, valamint a Kheirón Küldetés háromfordulós csapatversenyén, amelyet kreatív pályamunka – egy interaktív album elkészítése – zárt le.

A Pannon Versenyjátékokon idén is közel 2000 magyarországi és határon túli tanuló vett részt (nem számolva a lelkes tanárok & szülők támogató jelenlétét!). A feladatok teljesítése a Kheirón Küldetés versenyzői számára jelentette a legelmélyültebb – és reméljük, szórakoztató kutatást – nagy öröm, hogy a több mint 200 csapat csaknem fele a verseny végéig kitartott, és szebbnél szebb scrapbookokban örökítette meg képzeletbeli utazását Memphisztől Athénon át egészen Rómáig.

Hajósok
ZOOkostojások
Száguldó csigák
Feltámadt múmiák
Tuti tizenhármas
Septem Spartani
Spártai elit
Töritudósok
Főnixégető Hellaszok
Titánok
Törökverő magyarok
C-Zárok

A „Mitikus állatok és megfigyelésük” című albumokat három napon át hattagú zsűri értékelte: Beszkid Judit, Endreffy Kata, Figler Krisztina, Szikora Patricia, Ternovácz Adél és Zöldi-Birkás Éva. A Kheirón Küldetés feladatsorainak összeállítása, a beküldött megoldások javítása, valamint az egyes fordulók lebonyolítása Tóth Noémi, Endreffy Kata, Szikora Patricia, Ternovácz Adél és Nagy Árpád Miklós munkája, az Aenigmata Latina feladatlapjait Kulin Veronika, a HyperQuest feladatsorát Bélyácz Katalin, Endreffy Kata, Kárpáti András, Kulin Veronika, Szikora Patricia és Tóth Noémi állították össze.

A Palladion Műhely oktatási platformja, a Kheirón Klub és a Pannon Versenyjátékok célja, hogy megnyissa az utat a fiatalok számára a klasszikus ókor öröksége felé – interaktív oktatási tartalmakkal, izgalmas feladatokkal, gazdag képanyaggal és sok-sok játékkal. Számunkra a legbeszédesebb visszajelzés, hogy a Kheirón Küldetés versenyzői idén is gondoskodtak a zsűri és a szervezők szórakoztatásáról: az albumok a szellemes zoókori sztorikon túl kirakók, rejtvények, találós kérdések, szókeresők, bábjátékok és memoryk sokaságát rejtették. Bízunk benne, hogy minden, apró zegzugba rejtett tartalmat sikerült előásnunk!

A Kheirón Küldetés kreatív munkáiból május első felében rendezünk kiállítást a budapesti Kesztyűgyár Galériában, ekkor kerül sor a Pannon Versenyjátékok ünnepélyes díjátadójára is. Az oklevelek és ajándékok előkészítése már gőzerővel zajlik, a részletekkel hamarosan jelentkezünk! Az eredménylistákat addig is az egyes versenykategóriák oldalain lehet böngészni – minden diáknak és tanárnak gratulálunk, és reméljük, jövőre újra találkozunk!

Aki szívesen járulna hozzá a versenyzők jutalmaihoz, illetve támogatná a munkánkat, IDE kattintson! 😉

Köszönjük!

Szólj hozzá!